vakantie informatie

Hotelgasten betalen te veel toeristenbelasting

doekoe Hotels en campings in Nederland brengen klanten in strijd met de regels vaak te veel toeristenbelasting in rekening.

Bij het afrekenen van de hotelrekening aan de receptie komt de gast er meestal pas achter hoeveel toeristen- of verblijfsbelasting hij moet betalen.
Voor een aanbieder van logies kan dat een extra inkomstenbron van tienduizenden euro’s per jaar betekenen.

Per passant gaat het vaak om kleine bedragen. Maar er zijn ook hotels die meerdere euro’s per persoon per nacht in rekening brengen. Het gaat om structureel gedrag van de horeca-ondernemers, zo blijkt uit AD-onderzoek. Deze krant inventariseerde bij 65 gemeenten hoe hoog de toeristenbelasting zou moeten zijn. Ook werd bij 125 bedrijven gekeken hoeveel belasting zij op de rekening zetten. In 31 gevallen rekenden de hotels of campings een afwijkend bedrag.

Een verklaring hadden de ondernemers vaak niet. Een hoteldirecteur zegt de kosten te moeten dekken van de overheidscontroles die hij krijgt. Soms staat er toeristenbelasting op de rekening terwijl de betreffende gemeente die helemaal niet blijkt te heffen.

Het AD heeft aangifte bij de politie gedaan van een geval van oplichting. Het gaat om het Hampshire- hotel De Arendshoeve in Bergambacht dat 6 euro toeristenbelasting in rekening bracht voor een overnachting van twee personen. Dit had volgens de gemeentelijke verordening 98 cent moeten zijn.

Branche-organisatie Koninklijke Horeca Nederland zegt de problemen ‘niet te herkennen’. De vereniging van recreatieondernemers Recron acht een opslag van 30 procent acceptabel ‘omdat dat de kosten zijn die wij maken door als kassier voor de overheid op te treden’.

Datum artikel: 30-10-2006 BinnenlandZie ook:

Eén reactie op Hotelgasten betalen te veel toeristenbelasting

  1. Jos van der Zanden
    21-06-2011 22:53
    1

    Wanneer je een voucher ‘wint’ bij HotelkamerVeiling, word je steevast met hoge ‘Verblijfsbelasting’ geconfronteerd. Wat te denken van hotel Randwyck in Maastricht: 4,25 per persoon per nacht. Ze noemen het daar’gemeentelijke belastingen’, terwijl het gewoon het spekken van eigen beurs is. Wat, wanneer je bij vertrek gewoon weigert te betalen? Hebben ze dan eigenlijk een poot om op te staan?

Een reactie toevoegen over Hotelgasten betalen te veel toeristenbelasting

ATP vakanties