vakantie informatie

Elf miljoen Nederlanders op vakantie

ouderenOngeveer elf miljoen Nederlanders gaan in de periode tussen mei en september op vakantie. Dat is net zoveel als vorig jaar in die tijd. “Of de economie nu groeit of krimpt, vakantie is voor de meeste landgenoten een basisvoorziening”, verklaart de ANWB vrijdag.

Turkije is dit jaar weggezakt in de lijst met populaire bestemmingen voor een vliegvakantie. Spanje en Griekenland zijn Turkije gepasseerd. Redenen voor de terugval van Turkije, eerder de populairste bestemming voor een vliegvakantie, zijn volgens de ANWB de uitbraak van vogelgriep daar vorig jaar, de voedsel- en waterkwaliteit en de ‘eenzijdigheid van het all-inclusive concept’.

Ook de vermeende onveiligheid van Turkse luchtvaartmaatschappijen is een oorzaak. Vorig jaar bleken zaken mis met onder meer toestellen van de maatschappij Onur Air. In februari meldde het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) al dat de boekingen voor Turkije tot 5 februari van dit jaar met 47 procent waren afgenomen.

Zeven van de tien vakantiegangers kiezen voor een buitenlandse bestemming. De ANWB verwacht dat de dalende populariteit van Turkije niet alleen van invloed is op andere vliegbestemmingen, maar dat ook meer Nederlanders met de auto op vakantie gaan. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo en de ANVR dat de met kerst 2004 door de tsunami getroffen landen in AziĆ« meer toeristen trekken. “De Nederlander begint de effecten van de tsunami achter zich te laten”, meldt de ANWB.

De camping blijft de populairste accommodatie. Een op de drie vakanties wordt op een camping doorgebracht. Steeds meer campings bieden meerdere overnachtingsmogelijkheden en uitgebreidere voorzieningen als televisie, internet en eigen sanitair. Wel verliest de tent licht aan populariteit en huren meer mensen een chalet op het campingterrein. Als accommodaties onderscheidt de ANWB naast campings hotels, appartementen en vakantiewoningen. De meeste kampeerders gaan naar Frankrijk, dat met anderhalf miljoen Nederlandse toeristen de populairste vakantiebestemming is, voor Spanje, Duitsland en Italiƫ.

Datum artikel: 19-05-2006 BinnenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Elf miljoen Nederlanders op vakantie

ATP vakanties