vakantie informatie

‘Bijna achthonderd reisbureaus in problemen’

reisbureaus in problemenIn Nederland verkeren ongeveer achthonderd reisbureaus in financiële problemen. Zij kunnen hun rekeningen niet betalen en hebben onvoldoende reserves. Dat blijkt uit een schatting van de stichting Financiële Informatie Reisagenten (FIR), meldt Algemeen Dagblad woensdag.

De financiële gegevens van tweeduizend bij de brancheorganisatie Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) aangesloten reisbureaus worden momenteel door FIR onderzocht. De exacte gegevens worden over een maand bekend gemaakt.

Touroperators hebben FIR vorig jaar opgericht, onder meer omdat zij financiële risico’s zouden lopen als reisbureaus voorschotten van hun klanten niet afdragen. ANVR-reisbureaus moeten volgens de krant een geboekte reis verplicht leveren, ook als zij niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. “Voor de consument maakt het niet uit. Die krijgt zijn reis toch wel als het reisbureau bij de ANVR is aangesloten. En als de touroperator failliet gaat, dan is er het garantiefonds,” zegt de ANVR in het dagblad.

Peter Langhout Reizen werd vorige week uit de Stichting Garantiefonds Reisgelden gezet, omdat volgens Langhout te weinig eigen vermogen op de balans stond. Dit zou betekenen dat wie bij de organisatie boekt zelf de financiële risico’s draagt. Het tekort aan eigen vermogen werd volgens Langhout maandag weer aangevuld. Langhout ontving de afgelopen week naar eigen zeggen twintig procent minder boekingen dan in dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers van stichting FIR verschijnen op de dag waarop de Vakantiebeurs in Utrecht opengaat voor publiek. De Vakantiebeurs geeft informatie over vakantiebestemmingen in de hele wereld en is voor consumenten geopend van woensdag tot en met zondag.

Datum artikel: 11-01-2006 BinnenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over ‘Bijna achthonderd reisbureaus in problemen’

ATP vakanties