vakantie informatie

ANVR: 800 reisbureaus in nood?

ANVR VerenigingHet ANVR reageert vandaag in haar nieuwsbrief over de publicatie van het AD waarin het dagblad aangeeft dat bijna 800 reisbureaus in financiële problemen zit…

ANVR:

Hedenochtend meldt het Algemeen Dagblad “Bijna 800 reisbureaus in nood”. Volgens het AD kunnen zij hun rekeningen niet betalen en hebben onvoldoende reserves. Dat zou blijken uit een schatting van de stichting Financiële Informatie Reisagenten (FIR), meldt Algemeen Dagblad woensdag.
“De financiële gegevens van tweeduizend bij de brancheorganisatie Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) aangesloten reisbureaus worden momenteel door FIR onderzocht. De exacte gegevens worden over een maand bekend gemaakt”, aldus het AD.

Na deze publicatie hebben wij contact gezocht met de FIR. De FIR, bij monde van D. van der Ploeg ontkent aan het AD gegevens over aantallen reisbureaus in financiële problemen te hebben gegeven, en ontkent tevens het getal van 800 en geeft ook aan hierover geen gegevens te zullen en mogen verstrekken. Ook door SGR zijn hierover geen gegevens verstrekt.
Wij hebben de indruk dat de AD-informatie een ongenuanceerde extrapolatie is van enkele maanden eerder gepubliceerde schattingen en berekeningen die door touroperators zijn gemaakt bij het ontwikkelen van de FIR.
In het artikel wordt tevens genoemd dat Star Travel in financiële nood is. Dit is waarschijnlijk gebaseerd op het op 9/1 aan SGR gemelde financiële onvermogen van W.E. van Manen handelend onder de naam Star Travel Reisburo in Woerden, IJsselstein en Pijnacker. In het AD artikel wordt ten onrechte de hele keten over een kam geschoren

In onze reactie aan AD en inmiddels aan de andere pers benadrukken wij dat voor de consument dit geen enkel probleem is, aangezien de touroperator bij pakketreizen dit risico draagt en zowel ANVR-reisbureaus als touroperators aangesloten zijn bij het SGR. De financiële situatie en de FIR is een zaak tussen reisbureau en touroperator; dit heeft geen betekenis voor de consument.
Exacte cijfers over de financiële situatie van reisondernemingen heeft het ANVR niet. Indien we ze zouden hebben, gaan we hierover niet publiceren. We kunnen de gegevens niet ontkennen of bevestigen. Gelet op de aansprakelijkheid van touroperator en SGR deelname is dit ook voor consumenten niet relevant.

Datum artikel: 11-01-2006 BinnenlandZie ook:

Eén reactie op ANVR: 800 reisbureaus in nood?

  1. Henk
    11-01-2006 20:08
    1

    Jerry, Jerry….

Een reactie toevoegen over ANVR: 800 reisbureaus in nood?

ATP vakanties