vakantie informatie

Aanpak veiligheidssituatie Zuid-Hollandse badgasten

VerzuipenGemeenten en hulpdiensten hopen voor de zomer met een aanpak te komen om de veiligheidssituatie van de badgasten aan de Zuid-Hollandse kust te verbeteren. Betrokkenen werken aan een betere communicatie tussen de hulpdiensten en een uniforme informatievoorziening aan strandbezoekers. Dat is de uitkomst van overleg deze week, zo heeft een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland vrijdag gezegd.

Reddingsbrigades hebben een gebrekkige samenwerking met de regionale alarmcentrale. Daardoor zijn ze soms later ter plaatse dan nodig, bleek eerder uit onderzoek van de provincie. In 2004 kwamen 110 badgasten voor de Zuid-Hollandse kust in de problemen, een verdubbeling in vier jaar tijd. Vier zwemmers verdronken.

Volgens de woordvoerder wordt gekeken of het alarmeren van de reddingsbrigades beter kan en of ze kunnen worden aangesloten op het landelijke communicatiesysteem C-2000. Na een 112-telefoontje vanaf het strand schakelt de alarmcentrale politie, brandweer of de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij in. De KNRM redt in principe alleen schipbreukelingen. De drie instanties seinen meestal de reddingsbrigades in, maar dit gebeurt niet structureel.

Een ander streven is eenduidige informatie aan badgasten. Nu hanteren de gemeenten geen of verschillende waarschuwingsmiddelen, zoals vlaggen, ballen of borden. Zuid-Holland telt nogal wat gevaarlijke locaties zoals de strekdammen tussen Westland en Den Haag en bij Ouddorp, de uitwatering bij Katwijk, het Maasvlaktestrand en zeer drukke plekken als de Pier van Scheveningen.

De provincie heeft in het overleg geen bevoegdheden, maar treedt co√∂rdinerend op. Volgens de woordvoerder wordt het nog een hele toer om voor de zomer goede afspraken te hebben. “Het is niet simpel een kwestie van telefoonlijstjes uitwisselen.”

Datum artikel: 27-05-2005 BinnenlandZie ook:

Een reactie toevoegen over Aanpak veiligheidssituatie Zuid-Hollandse badgasten

ATP vakanties