vakantie informatie

Steeds meer turkije specialisten failliet

TurkijeDe meivakantie van duizenden Turkije-gangers dreigt door problemen bij turkije specialisten niet door te gaan. Na de problemen met Turkije-specialist CNN Tours is nu ook touroperator Orion Flight Center failliet gegaan. Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vreest de komende weken meer faillissementen.

Het SGR maakte gisteren bekend dat de ongeveer 2600 mensen die een reis bij Orion Flight Center hebben geboekt hun vooruitbetaalde reissom via het garantiefonds terug kunnen vragen.

De vakantiemarkt naar Turkije verkeert al enige tijd in problemen. Ten opzichte van vorig jaar halveerde het aantal boekingen, terwijl de reizen wel tegen absolute dumpprijzen worden aangeboden.

“Vorig jaar was Turkije nog de populairste vliegvakantiebestemming”, legt SGR-directeur Peter Silbermann uit. “De vraag was groot, dus het aanbod groeide ook snel. Inmiddels is de concurrentie moordend, maar is de vraag weg.”

Ook het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) maakt zich zorgen. “Touroperators hebben veel ingekocht op Turkije”, aldus Mirjam Dresme van het ANVR. “Nu dat tegenvalt, gebeuren er twee dingen. Of de touroperators geven een gedeelte van wat ze ingekocht hebben aan accommodatie en vliegreizen terug en kopen in op andere bestemmingen of ze gaan de vakanties nog goedkoper aanbieden. Voor nog geen 200 euro kan je al acht dagen naar de Turkse Rivièra.”

Volgens de ANVR is niet duidelijk waarom het aantal boekingen nu zo achterblijft. “Er wordt gedacht aan de vliegellende met Onur Air, de vogelgriep of de overlast van Russische toeristen, maar eigenlijk blijft het gissen.”

De SGR maakt zich in elk geval op voor spannende weken. “Dit zijn de weken waarin de betalingen voor de meivakantie binnenkomen”, vertelt de SGR-directeur. “Nu wordt duidelijk of de schulden betaald kunnen worden. Zo niet, dan is het einde verhaal.”

Silbermann ziet het voorjaar als een verloren periode voor Turkije-specialisten. “De hoop is dat ze de tweede helft van 2006 een inhaalslag kunnen maken, maar dan moet wel de meivakantie overleefd worden.”

Het ANVR is iets positiever. “We zien dat consumenten steeds later boeken. Als de reizen extra goedkoop worden aangeboden, kan het best zijn dat de consument hier de lachende derde wordt en Turkije zich herstelt als populair vakantieland.”

Uit: De Reiskrant

Datum artikel: 19-04-2006 BedrijvenZie ook:

Een reactie toevoegen over Steeds meer turkije specialisten failliet

ATP vakanties