vakantie informatie

Verantwoord reizen naar gebieden met vogelgriep

anvr 01Het ANVR deelt alle aangesloten reisorganisaties mee dat er voor reizigers geen enkele reden is om gebieden waar vogelgriep voorkomt, te mijden.
“De WHO en de ministeries geven duidelijk aan dat de reiziger gerust op vakantie kan gaan naar gebieden waar vogelgriep voorkomt en dat er vanuit geen enkel Europees land een zgn. negatief reisadvies wordt gehanteerd, in tegenstelling tot berichtgeving in de media.”

Om verspreiding te voorkomen en om het gevaar voor de gezondheid van reizigers te beperken, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in overleg met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Verkeer en Waterstaat en Buitenlandse Zaken de volgende adviezen opgesteld:

  1. Het is verboden vogels mee terug te nemen.
  2. Het is verboden dierlijke producten (eieren, vlees, kaas en melk, maar ook huiden en jachttrofeeën) mee terug te nemen.
  3. Ga op uw vakantiebestemming niet naar markten waar watervogels en pluimvee worden verhandeld.
  4. Vermijd zo veel mogelijk direct contact met levende watervogels en pluimvee
  5. Was veelvuldig uw handen als u zelf watervogels en/of kippenvlees bereidt
  6. Eet alleen goed gegaarde watervogels en kippenvlees (minimaal 70 graden), ook in restaurants
  7. Vogeluitwerpselen vormen ook een bron van besmetting; vermijd daarom zoveel mogelijk contact daarmee.
  8. Als u griepachtige verschijnselen heeft na contact te hebben gehad met pluimvee, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een arts.

Vakanties in landen waar vogelgriep is geconstateerd, kunnen gewoon doorgaan en er is dan ook geen reden af te wijken van de reguliere ANVR Reisvoorwaarden.

Datum artikel: 12-01-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Verantwoord reizen naar gebieden met vogelgriep

ATP vakanties