vakantie informatie

Vakantieboekingen zomer trekken iets aan

ANVRDe boekingen voor de zomervakantie, die de consument heeft gemaakt tot en met 5 februari, trekken licht aan (-6%) in vergelijking met de cijfers van een maand geleden
(-7%), volgens de ANVR / TNS Nipo boekingscijfers. De boekingen voor een winterse zon- of sneeuwbestemming blijven, evenals vorige maand, met -8% achter ten opzichte van vorig jaar deze periode.

Zomer
De totale zomerse vliegmarkt komt uit op -9%, waarbij voorlopig zowel de Europese vliegbestemmingen (-9%) als de verre vliegbestemmingen (-6%) achterblijven in vergelijking met vorig jaar tot en met 5 februari.
Terwijl de boekingen voor een zomerse vakantie in Turkije in een dip zijn beland (-47%), zien landen als Griekenland (+24%), Portugal (+12%) en Spanje (+11%) het aantal Nederlandse toeristen dat een ANVR georganiseerde vliegvakantie heeft geboekt toenemen.

Buiten Europa zijn het met name Noord- (-14%), Midden- (-27%) en Zuid-Amerika (-18%) die achterblijven in de boekingen, evenals Afrika (-6%) en Australië/Nieuw Zeeland (-6%). Het Caraibisch Gebied (+2%) en verschillende bestemmingen in het Verre Oosten (+12%) doen het beter bij de Nederlandse vakantiezoeker. Het prachtige eiland Sri Lanka (+478%), na de tsunami hersteld, scoort hoog bij de Nederlandse toerist. Ook landen met oosterse culturen en heerlijke oriëntaalse keukens zoals Thailand (+14%), China (+16%), Vietnam (+13%) en Maleisië (+52%) boekt de Nederlander enthousiast.

ANVR geboekte autovakanties komen weliswaar uit op -2%, maar de keuze voor dit vakantievervoermiddel voor de zomer is gestegen ten opzichte van vorige maand (-6%). Populaire bestemmingen voor een autovakantie zijn Italië (+7%), Spanje (+6%), Frankrijk (+3%) en Oost Europa (+3%) in vergelijking met vorig jaar de boekingsperiode t/m 5 februari.

Winter
Het totale aantal bij ANVR touroperators geboekte winterse sneeuw- en zonbestemmingen blijft in de boekingen, evenals vorige maand, steken op -8%. Ook de wintersporter laat het met -7% enigszins afweten. Ondanks de grote hoeveelheid sneeuw laat de Nederlandse ANVR-wintersporter de pistes in populaire landen als Oostenrijk (-5%) en Frankrijk (-14%) leger achter dan vorig jaar.
Verre (zon)bestemmingen lijken deze winter meer aantrekkingskracht (+7%) te hebben op de vakantieganger. Men name landen als Kenia (+82%), Nederlandse Antillen (+44%), Dominicaanse Republiek (+17%), Jamaica (+25%), Indonesië (+14%), Sri Lanka (+70%), Malediven (+144%), Thailand (+20%) en Australië /Nieuw Zeeland (+24%) helpen Nederlanders de Hollandse winter te overbruggen.

Datum artikel: 20-02-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Vakantieboekingen zomer trekken iets aan

ATP vakanties