vakantie informatie

Top Air Holland voor de rechter wegens drugsgeld

Air Holland Twee voormalige directieleden van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland moeten zich vanaf maandag bij de rechtbank verantwoorden voor het vermoedelijk witwassen van vele miljoenen euro’s drugsgeld. Een deel van dat geld is in hun bedrijf gestopt.

De vroegere algemeen directeur Cees van D. en zijn financiële rechterhand Paul G. van Air Holland ontkennen zelf elke betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld. Uit onderzoek van Openbaar Ministerie (OM) blijkt volgens justitie echter dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot-Brittannië en Luxemburg werd witgewassen. Dit kapitaal is daarna onder meer in Air Holland geinvesteerd. Het OM ziet G. als een van de financiële breinen achter de criminele organisatie. Want naast G. en Van D. zijn er nog een aantal andere verdachten in deze zaak.

De belangrijkste missie voor G. was in de ogen van justitie om geldschieters te vinden, zodat het noodlijdende Air Holland kon blijven doorvliegen. Zo kwam hij volgens het onderzoeksteam terecht bij de Surinaamse familie G., die bij de handel in XTC-pillen betrokken zou zijn. De familie was bereid 12,5 miljoen euro in Air Holland te investeren.

Paul G. heeft altijd gezegd dat hij niet op de hoogte was van mogelijke criminele activiteiten van deze familie. Eerder gaf zijn vorige advocaat aan dat de vroegere financiële topman van Air Holland wel met koffers vol geld, bedoeld voor de luchtvaartmaatschappij, naar het buitenland is gereisd. Het leek G. de beste manier om het geld op buitenlandse rekeningen te storten, zodat Air Holland geen dubbele belasting hoefde te betalen, verduidelijkte advocaat Beg toen.

Van D. had naar eigen zeggen zijn twijfels of het geinvesteerde geld kosjer was. Maar Paul G. verzekerde hem keer op keer dat het goed zat. ‘We konden niet kiezen welke financier we de leukste vonden. Oke, toen Paul met die mensen aankwam, had ik intuitief heel veel vraagtekens. Ik heb het nog gevraagd en Paul zei: ‘Ze zijn oke.’ Toen heb ik het losgelaten’, zei Van D. vorig jaar tegen de Volkskrant.

De rechtbank in Rotterdam heeft negen zittingsdagen voor dit proces uitgetrokken.

Via: Zibb.nl

Datum artikel: 10-03-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Top Air Holland voor de rechter wegens drugsgeld

ATP vakanties