vakantie informatie

Toeristen geven niks om het milieu

Duurzaam ToerismeJaarlijks boeken Nederlanders circa 6 miljoen vluchten, waarvan een derde zakelijk. 3% van de broeikasgassen wordt veroorzaakt door vliegtuigen. Volgens onderzoek van Travel Inside bij een aantal grote touroperators, zal het de Nederlandse vakantieganger een worst wezen. Zolang de plaats van bestemming maar schoon en onbedorven (door massa tourisme) is.

Initiatieven voor duurzaam toerisme komen maar moeizaam van de grond; Trees for travel, een organisatie die de vervuiling van vliegtuigen probeert te compenseren door bomen te planten, heeft slechts een klein aantal partners. Zoals verwacht zijn het vooral de specialistische reisorganisaties die hieraan meewerken, zoals Shoestring en Koning Aap Reizen, maar deze vertegenwoordigen maar een klein deel van de reisbranche.

Kerosinetax

De europese commissie is inmiddels een onderzoek gestart naar een kerosinetax. Frankrijk en Duitsland spraken zich al eerder uit voor zo’n belasting en eerder dit jaar sloot ook minister van FinanciĆ«n Zalm zich bij de voorstanders aan, alleen deze laatste heeft het niet helemaal begrepen en wil de belasting gaan gebruiken voor schuldverlichting van arme landen.
Deze kerosinebelasting zal door de reisbranche niet met gejuich ontvangen worden gezien de toch al exploderende kerosine prijzen, maar is onvermijdelijk om duurzaam toerisme mogelijk te maken.

Datum artikel: 21-09-2005 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Toeristen geven niks om het milieu

ATP vakanties