vakantie informatie

Toeristen en Grieken vluchten voor vlammenzee

vuur Duizenden mensen op het schiereiland Halkidiki in het noorden van Griekenland zijn maandagavond gevlucht voor een bosbrand. De vlammenzee bedreigde hotels, campings en woningen in de plaats Polychronos.

Journalisten ter plekke meldden maandagavond dat mensen op de landtong Kassandra in paniek de kust probeerden te bereiken op de vlucht voor de inferno. De situatie is dramatisch, verklaarde de chef van de Griekse brandweer. De kustwacht en vissers halen gevluchte mensen van het strand.

“Er heerst totale chaos op de snelwegen en op de stranden. Toeristen springen in zee om zichzelf te beschermen”, verhaalde de Griekse journalist Yannis Stringos uit het getroffen gebied. Andere ooggetuigen komen met verhalen over hoe ze gloeiend hete as probeerden te ontwijken en over mensen die op de stranden wanhopig op zoek zijn naar familieleden. Bij een poging aan boord van een boot te komen viel een Duitse toerist in zee en verdronk, verklaarde de chef van de Griekse brandweer dinsdagochtend tegen de Griekse staatsradio.

Een Britse toerist vertelde de BBC hoe ze waren overvallen door de vuurzee. De kamers “vulden zich plotseling met rook en we vluchtten naar het strand met alleen de kleren aan ons lijf”. Volgens de Griekse televisiezender ERT zijn minstens twintig huizen al in de as gelegd door de vlammenzee die over een breedte van 10 kilometer oprukt.

De harde wind en hoge temperaturen wakkeren de brand aan. Volgens lokale media heeft een persoon zware verwondingen opgelopen toen hij zijn huis probeerde te beschermen tegen de vlammen. Tientallen mensen zijn met ademhalingsproblemen naar ziekenhuizen overgebracht. De stroom in Kassandra is uitgevallen.

Het vuur wordt bestreden vanaf de grond en vanuit de lucht maar is moeilijk onder controle te krijgen. De brand, die in een dennenbos is begonnen, is vermoedelijk het gevolg van een blikseminslag. De Griekse autoriteiten riepen maandagavond de noodtoestand uit in het gebied ten zuiden van Thessaloniki.

Militairen hebben opdracht gekregen de brandweer bij te staan in het bestrijden van het vuur.

Bron: Nu.nl

Gerelateerd:

  • Hitte in Griekenland
  • Griekse hotels ontruimd
  • Datum artikel: 22-08-2006 Algemeen    Zie ook:

    Een reactie toevoegen over Toeristen en Grieken vluchten voor vlammenzee

    ATP vakanties