vakantie informatie

Stroom afzeggingen Turkije

chickenDe Telegraaf schrijft vandaag dat de uitbraak van vogelgriep in Turkije zorgt voor een grote stroom annuleringen van geboekte vakanties naar dat land.
De reisbureaus en reisorganisaties in ons land worden overstelpt. De boekingen zijn vrijwel tot stilstand gekomen. Een van de reisbureaus had gisterochtend tijdens de eerste uren al 51 Turkije-annuleringen, een veelvoud probeert gereserveerde vakanties alsnog om te boeken.

“Als dit zo doorgaat, wordt dit rampzalig voor de hele reissector”, zei een van de grote touroperators, waar juist op een sterke groei was gerekend. De Vakantiebeurs, die momenteel in Utrecht wordt gehouden, leek daartoe de aanzet te gaan geven. Maar daar wordt nu vooral ook naar alternatieve bestemmingen gekeken. Vooral de reisbedrijven die zich eenzijdig hebben gespecialiseerd in Turkije-reizen krijgen direct zware klappen van de vogelgriep, die inmiddels tot aan de badplaatsen is opgerukt. Veel van de reisbedrijven op Turkije zijn ontstaan tijdens de explosieve groei van die inmiddels grootste vliegvakantiebestemming. De eerste problemen tekenen zich ook al af onder de Turkije-specialisten, die ook zonder vogelgriep vaak even snel komen als gaan.

Reizen naar Turkije kunnen niet gratis worden geannuleerd zolang geen negatief reisadvies is afgekondigd. Is dat wel gebeurd dan wordt de schade vergoed vanuit het daarvoor opgerichte calamiteitenfonds. In Engeland en Rusland zijn reizen naar Turkije wel onmiddellijk ontraden. Binnen de EU bestaat over de gedragslijn in dit soort gevallen al jaren onduidelijkheid. Een eenduidig beleid ontbreekt.

Bestuursvoorzitter Gerard Helming van Thomas Cook, bekend van de reismerken Neckermann en Vrijuit, verwacht dat de omzet van zijn bedrijf in 2006 met 2 à 3 procent kan stijgen, ondanks ” de enorme concurrentie tussen de vele aanbieders van vakantiereizen.” Hij stelt dat de marges in de branche ongekend laag zijn en dat met name de kleine bedrijven daardoor in de problemen komen.

Datum artikel: 12-01-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Stroom afzeggingen Turkije

ATP vakanties