vakantie informatie

Ruimtevaartreizen al boekbaar

Virgin GalacticReizen in het heelal zijn vanaf nu al voor iedereen te boeken. De eerste worden aangeboden door Virgin Galactic van de van vakantievluchten bekende Richard Branson De start vanuit het Zweedse Kiruna is voor eind 2009 gepland voor rond € 150.000 pp. Intussen bereidt ook het luchtvaartconcern EADS ruimtevaartreizen voor.

De vluchten gaan tot hoogtes van 100 tot 120 kilometer. Bij overschrijding van de grens van 100 kilometer geldt men officieel als astronaut, hoewel reizen naar ruimtevaartstations tot 400 kilometer gaan. Ook daar worden af en toe wel toeristen op meegenomen, maar die moeten 20 miljoen dollar betalen en er is zelden plaats.
Dat geldt overigens ook voor de commerciële vluchten van Virgin en EADS. Het SpaceShipTwo van Virgin Galactic kan zes passagiers meenemen en heeft twee bemanningsleden. Het ruimtevaartschip van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft behalve de piloot plaats voor vier passagiers. Terwijl voor 2020 al met 15.000 passagiers per jaar wordt gerekend. EADS denkt vanaf 2012 te kunnen gaan vliegen. Op de jongste luchtvaartshow in Parijs werd zelfs al het cabinemodel voorgesteld.

Virgin Galactic Richard Branson

Het-ruimtevaart vliegtuig van EADS ziet er uiterlijk overigens weinig spectaculair uit, een beetje als een privejet. Het zal als een normaal vliegtuig starten, aangedreven door gewone motoren op de staart. Op 12.000 meter zullen die worden uitgeschakeld en de eveneens op de staart aangebrachte raketmotor tot ontbranding worden gebracht. In slechts 80 seconden schiet het ruimteschip dan met drievoudige snelheid loodrecht omhoog tot 60 kilometer hoogte. Daarna wordt de raketmotor uitgeschakeld en slingert het ruimtevliegtuig door de fysieke kracht tot 100 kilometer hoogte en dan weer in de daling.
eads planeDat is het moment voor de ruimtevaarders om de riemen af te doen en door de cabine te zweven. Dat duurt overigens slechts drie minuten. De aardbol is dan nog niet volledig te overzien, daarvoor is de afstand niet groot genoeg, wel echter het zwart van het heelal met de flonkerende sterren.
Ook hier geldt de terugkeer in de dampkring van de aarde als een uitdaging. De aantrekkingskracht van de aarde stijgt dan tot het viervoudige en perst de met de rug naar beneden hangende passagiers in hun stoelen. Op 15 kilometer hoogte worden de gewone motoren weer aangezet voor de landing. Bij EADS zal de totale vlucht rond anderhalf uur duren, bij Virgin tweeënhalf uur.
Het concept van Virgin is ook totaal anders. Het heeft een draagvliegtuig als moederschip met daarop een ruimtevliegtuig van het type SpaceShipTwo. Die worden tot 17.000 meter hoogte gebracht, wat in 2004 al succesvol werd getest. Daarna wordt de raketmotor aangezet, maakt het ruimtevliegtuig zich los van het draagvliegtuig en schiet in 90 seconden naar 120 kilometer hoogte. Daarna gaat die ook alleen terug naar de aarde en zorgen uitklapbare vleugels voor een zachtere afremming.

Verdere informatie onder www.virgingalactic.com en www.astrium.eads.net. Boekingen voor de Virgin Galactic neemt de Duitse touroperator Designreizen aan onder www.designreisen.de

Datum artikel: 12-07-2007 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Ruimtevaartreizen al boekbaar

ATP vakanties