vakantie informatie

Reisorganisaties aansprakelijk voor gebreken in hotels

In Duitsland is een reisorganisatie veroordeeld tot een schadevergoeding van € 80.000 aan een gezin waarvan een kind is verdronken in een waterbaan bij een Grieks hotelzwembad, die een mankement had. Volgens het Duitse Gerechtshof zijn reisorganisaties verantwoordelijk voor de veiligheid in hotels waarmee ze een contract hebben en waar ze reizigers heen sturen. Volgens het ANVR is dat in Nederland niet anders.

De 11-jarige zoon van de Duitse familie was op de waterbaan bij het hotel in het Griekse Chalkidiki met zijn arm in een niet afgesloten afvoerpijp blijven hangen die niet door een rooster was afgedekt. Hij kon zich niet meer bevrijden en verdronk. Tegen de hotelier loopt in Griekenland een strafproces. Hij had voor de waterbaan ook geen bouwvergunning.

De ouders hebben echter ook de Duitse reisorganisatie FTI, bij wie ze een pakketreis naar het hotel geboekt hadden, aangeklaagd omdat ze de veiligheid bij het hotel en de bijbehorende inrichtingen niet gecontroleerd hebben. Zij eisten smartegeld, voor zichzelf en de twee andere kinderen, wegens de posttraumatische gevolgen. De rechters gaven hen gelijk en elk van de 4 familieleden € 20.000 schadevergoeding, samen dus € 80.000. Zij menen dat de reisorganisatie minstens na had moeten gaan of voor de waterbaan een vergunning was afgegeven en die gecontroleerd was.

Volgens de Deutsche Reiseverband (DRV) zijn daarmee de geldende rechtsregels bevestigd, dat reisorganisaties ook de zekerheid op het hele hotelterrein moeten waarborgen. Volgens het ANVR is de situatie in Nederland niet anders en zijn reisorganisatoren ook hier verantwoordelijk voor nalatigheden bij hotels die ze aanbieden. Of ze de financiële gevolgen ook moeten dragen of bij de hotelier kunnen claimen hangt van de afzonderlijke situaties af. De meeste bij de ANVR aangesloten reisorganisaties hebben daarvoor echter een aansprakelijkheidsverzekering, aldus de woordvoerster.

Datum artikel: 19-07-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Reisorganisaties aansprakelijk voor gebreken in hotels

ATP vakanties