vakantie informatie

Touroperators misbruiken brandstoftoeslag

SchipholDe brandstof prijzen stijgen bijna wekelijks, het land is in opstand tegen de inmiddels torenhoge brandstofprijzen, reisorganisaties moeten de brandstof toeslagen ook verhogen, toch?
In werkelijkheid maken veel touroperators miljoenen extra door de brandstof toeslagen ten onrechte te verhogen.


Voor deze zomer hebben de meeste touroperators vaste contracten afgesloten met charter vliegmaatschappijen. Hierin staan de brandstof prijzen al vast. De verhoging van de brandstof toeslagen is dus direct in de zak van de touroperator terecht gekomen.
Het is een steeds vaker voorkomend geval. De basis prijs van de reis blijft onveranderd laag maar bij het boeken komt er ineens een toeslag voor brandstof, transfer, luchthavenbelasting en andere zaken bij de prijs. Op vakanties naar verre bestemmingen komt er vaak tot EUR 400 boven de basis prijs op.
Waarom biedt de touroperator niet gewoon de reis aan voor x + 400? Omdat de concurrent dat ook niet doet en waarom zou je jezelf uit de markt prijzen.
Feit is wel dat het werkt; potentiele reizigers staren zich blind op de basisprijs en nemen de extra toeslagen tijdens het boeken voor lief.

Bekijk hier een aflevering over Brandstoftoeslag van Tros Radar!

Datum artikel: 16-09-2005 AlgemeenZie ook:

77 Reacties op Touroperators misbruiken brandstoftoeslag

 1. Natasja
  21-07-2008 13:43
  1

  Ook hier een brief ontvangen van Kras met een extra brandstoftoeslag a € 60,= pp. Brief is exact op 6 weken voor vertrek datum door hun verstuurd.
  Onze betaling kruist de brief net!!! (al geeft hun site aan dat de betaling nog niet binnen is…). Vreemde in ons geval is dat zowel op de brief als op de faktuur staat dat deze toeslag geld voor ArkeFly en… wij vliegen met KLM!!! Zou je denken dat we de brief dan mogen verscheuren? Helaas… Na meerdere telefoontjes met Kras ben ik uiteindelijk ronduit onbeschoft behandeld en werd de hoorn op de haak gegooid door de medewerkster!

  We zijn niet van plan de extra kosten te betalen, en op mijn vraag of ze dan de KLM brief willen versturen en de faktuur willen aanpassen naar KLM kreeg ik als antwoord: dan mail ik die KLM brief wel even zodat de datum op 17 juli blijft staan.

  KLM gebeld omdat ik wilde weten wat nu de exacte toeslag is, dat bedrag wisten ze zo niet (?) maar hun mogen zelf geen naheffingen meer berekenen als het ticket was geboekt. Het bedrag van € 79,= pp. klonk de KLM zelfs te hoog in de oren.

  Bij Kras weten ze geloof ik zelf niet eens wat nu het exacte bedrag is en doen ze maar wat (de ene dame zei nl € 79,= en de andere € 80,=, maar goed beide is teveel!)

  De brief waarop wij weigeren te betalen ligt klaar voor verzenden, maar we weten nog niet wat we nu exact gaan doen, betalen in elk geval niet!

  @Sylvia, heb jij contact gehad met Kras hierover?

 2. Natasja
  25-07-2008 22:13
  2

  Nah ja zeg, zie ik vanochtend ineens in ons boekingscherm van Kras dat de brandstoftoeslag die wij nog moesten betalen gecrediteerd was en op 0 stond (uiteraard screenshot van gemaakt als bewijs :)), hebben ze m toch weer aangepast in de loop van de dag en staat er nu weer dat we nog 80 euro moeten betalen!!!
  Weet echt niet waar ze bij Kras mee bezig zijn. We wachten weer af wat er gaat gebeuren, of ze de reis gaan annuleren of niet nu, ze hebben nog een paar dagen om dat te doen nu.

 3. Natasja
  5-08-2008 11:38
  3

  Ok, net contact gehad met Kras, de 7 werkdagen om de reis van ons te annuleren zijn voor hun voorbij. Er staat nog steeds een rekening open van € 80,=
  Op mijn vraag wanneer ze dit gaan crediteren word geantwoord dat ze nog bezig zijn het uit te zoeken???
  Volgens mij zijn ze nu verplicht om ons de € 80,= kwijt te schelden en op hun conto te nemen? Of zie ik dit verkeerd?
  Wij hebben ons nl gehouden aan artikel 4 lid 5.en hierover een brief gestuurd naar Kras.
  Degenen die erover gaan zijn er (toevallig?) vandaag niet.

  Iemand advies hierover?

 4. Sander
  5-08-2008 22:42
  4

  Wij hebben eind juni via Kras een reis voor 5 personen naar Curacao geboekt. Hebben ze een bedrag van totaal € 1.105,00 Lhb/Brandstoftoeslag in rekening gebracht + nog een bedrag van € 200,00 extra brandstoftoeslag. Krijgen we naderhand nog een brief dat ze nogmaals € 200,00 in rekening brengen. Is dus extra extra brandstoftoeslag. Brief en mail naar Kras gestuurd maar moeten gewoon betalen. Kregen als “tegemoetkoming” wel de mogelijkheid om voor een bepaalde datum de reis kosteloos te annuleren. Zozo… Maar ja… de reis is geboekt en iedereen heeft al vrij genomen etc. Vindt die hele naheffing ronduit schandalig. Ze doen maar wat en de algemene voorwaarden zijn allemaal in het voordeel van de reisorganisator. In het nieuws is dat de olieprijzen weer dalen maar geloof er niets van dat we geld terugkrijgen. Zijn er meer mensen met deze ervaring voor reizen naar Curacao??

 5. Redactie
  6-08-2008 09:47
  5

  Wij als redactie raden iedereen aan die, zoals Sander en vele andere hierboven, een brief te schrijven naar de consumentenbond. Helaas staat Kras (en andere reisondernemingen) in haar recht, maar dat wil niet zeggen dat dit “rechtvaardig” is. Het wordt tijd dat de politiek hierover wakker geschud wordt en dat kan alleen als jullie je verhalen aan (bijvoorbeeld) de consumentenbond of Kassa! doen. Voor jullie is het te laat, maar wellicht dat je anderen ermee kan helpen.

 6. Natasja
  6-08-2008 12:21
  6

  In ons geval staat Kras niet in haar recht aangezien wij volgens de ANVR beroep hebben gedaan op artikel 4, lid 5. Kras gaf vanochtend aan dat de zaak afgehandeld is en dat we gebeld worden of post hebben vandaag. Jongeman kon niet vertellen wat de status is. Die € 80,= staat nog steeds open in het boekingsscherm. Vandaag de post dus afwachten en anders morgen weer bellen.

  @Sander, jullie hebben als ik het goed lees geen beroep gedaan op artikel 4, lid 5, waarin je weigert de extra kosten te betalen?

 7. Sander
  6-08-2008 16:18
  7

  Jazeker heb ik hen gemeld niet akkoord te gaan met de verhoging!! Kreeg zaterdagmiddag de brief van Kras en gelijk maandagmorgen om half 9 gebeld. Een vriendelijke (??) medewerkster gaf aan dat ik maar een klachtenbrief moest schrijven. Dat heb ik binnen de wettelijke drie dagen gedaan. Dus dat aanbod van Kras om kosteloos te annuleren staat dus eigenlijk gewoon in de algemene voorwaarden!!

  Ik heb uit nieuwsgierigheid op de website van kras gekeken wat de brandstoftoeslag voor een reis naar Bonaire is. Dit is vele malen minder dan de brandstoftoeslag voor een reis naar Curacao. En we vliegen met hetzelfde vliegtuig!! Je maakt namelijk een tussenlanding op Bonaire. Heb echt het idee dat we “getild” worden!! Ga nog maar eens contact met Kras opnemen hoe dit nu weer kan….

 8. Natasja
  7-08-2008 12:03
  8

  Wij zijn dus vanochtend gebeld door Kras, allerlei uitvluchten, dat er een aangepaste faktuur onderweg was met KLM ipv Arkefly erop etc. Mijn vriend dus wederom duidelijk gemaakt dat wij de toeslag NIET betalen en of ze wel gelezen hadden dat wij ons beroepen op Artikel 4, lid 5. Dame gaf aan dat ze dan wel het geld van de hele reis terug zouden boeken nu??? Vriend weer gezegd dat ze daarmee dus nu ECHT te laat zijn, aangezien de 7 werkdagen ruimschoots verstreken zijn. (dame beweerde ook nog dat die 7 dagen niet klopten… )

  Dame ging t uitzoeken en belde binnen 10 minuten weer terug, vol excuses etc. en dat de reis gewoon doorgaat en dat zij die 80 euro voor hun rekening nemen nu! Er scheen sprake te zijn geweest van interne miscommunicatie over onze brief, deze dame had trouwens de brief niet eens gelezen, waarop mijn vriend aanraadde dat toch maar even wel te doen, aangezien wij ook een klacht over 1 van de medewerksters hebben ingediend (de jongeman die ik gister sprak heeft trouwens van mij complimenten gekregen hoe correct hij was aan de foon )

  Maar goed, eerst hun bevestigingsbrief zien dan pas geloven, zie wel nu dat het bedrag in het online boekingsoverzicht nu wel op 0 euro staat, maar goed, dat stond t vorige week ook een halve dag tot “mijn favoriete” medewerkster bij Kras het nodig vond om het weer terug te draaien (ik heb er uiteraard wel een screenshot van gemaakt toen)

  Dus…., niet gelijk toegeven door maar te betalen, soms loont het dus toch wel om je poot stijf te houden en je te beroepen op de ANVR voorwaarden!!!

 9. Wilma
  28-08-2008 21:40
  9

  Wij kregen op dinsdag 26 augustus een telefoontje van D-reizen dat we 62 euro pp bij moeten betalen voor brandstoftoeslag.
  Geen toestemming gegeven om het bedrag af te schrijven van onze rekening.
  Hebben eerst bij de anvr- reisvoorwaarden gekeken en wat bleek: als je de reis helemaal betaald hebt en het vertrek is minder dan 6 weken mogen ze geen toeslag meer doorberekenen naar de klant.Zo de dag erna gebeld met D-reizen en deze stelde ons meteen in het gelijk.
  Maar goed dat we geen machtiging hebben gegeven het scheelt ons wel 4×62 euro. Maar hoeveel mensen zijn er die het wel betalen en niets zeggen en dit niet weten.Hopelijk kunnen wij met dit bericht andere mensen nog helpen zodat ze de toeslag ook niet hoeven te betalen.

 10. Nelleke
  3-09-2008 21:01
  10

  Reis in april geboekt met brandstof- en veiligheidsheffing 206 p.p Maandag brief ontvangen of we even 163 euro p.p. brandstoftoeslag moeten betalen. We vertrekken 19 december naar Shang-Mai. Waar komt dit bedrag vandaan en is dit alles bijelkaar niet veel te hoog?

 11. Patrick
  7-09-2008 11:57
  11

  Reis geboekt in Jan.!! bij Thomas Cook naar TENERIFE. Aantal weken geleden, brief ontvangen voor het mooi bedrag van 90euro p.p brandstoftoeslag,dit bedrag hebben wij betaalt, omdat de laatste weken de olie prijs flink is gedaald,heb ik ons reis bureau gebeld of wij ons geld terug zouden krijgen.Antwoord:De mensen die na 22 sept. vertrekken hebbeen recht op een teruggave,(paar euro’s,dus geen volledig bedrag) wij vertrekken 19 sept.dus wij hebben geen recht op teruggave,makkelijk manier om geld te verdienen.Dus volgende keer alleen “Lastminute” misschien dan geen “LEUKE” verassingen meer.Omdat wij in Jan. hebben geboekt,hadden wij zogenaamde vroeg boek korting etc.,maar dan wordt je on een andere gepakt.

 12. betsy
  24-09-2008 14:02
  12

  Goedendag ik had een vraagje in Februari dit jaar hebben wij voor 6 personen een reis naar turije geboekt,na 3 weken kregen we een telefoontje dat er brandstof heffing was van 5 euro per persoon,na ongeveer een maand een tel.de brandstofheffing was 16 euro per persoon,daarna moesten we 1 persoon annuleren en hebben een nieuwe bevestiging gekregen dat was 26 juni en daar stond ook geen brandstofheffing op wel vliegbelasting en luchthavenbelasting,maar op 11 juni kregen we een brief dat de brandstofheffing 33 euro per persoon was wij hebben pas later betaald op 30 juni.Mag dit dan voor ondertussen 5 personen is dat wel even 165 euro op schiphol betalen???
  alvast hartelijk dank.
  P.S. Wij vertrekken a.s maandag 29/09

 13. W.v.d.Broecke
  29-09-2008 19:54
  13

  Goeden avond. Wij hebben in jan een reis naar Z Afrika geboekt en gelijk een aanbetaling gedaan. In april een brandstoftoeslag van 26 euro p.p. en nu pas nog een van 111,00 euro p.p. terwijl ik dacht dat de brandstofprijzen lager werden, hoe lang kan dit doorgaan ?

 14. C.Weijmer
  3-10-2008 14:29
  14

  Ik heb in mei een reis geboekt naar Israel.
  Binnen een week een aanbetaling gedaan.
  Op 28 mei kreeg ik een correctie op de factuur omdat er een brandstoftoeslag bij kwam. Nu was in mei de benzineprijs erg hoog en, ondanks dat ik hiervan baalde, heb ik toch betaald.
  De hele reis is 3 weken geleden volledig betaald en vanmorgen bedacht ik mij dat de benzineprijs toch wel erg gedaald was ten opzicht van mei dit jaar.
  Ik heb het reisbureau gebeld en gevraagd of de toeslag van € 72.- nu weer terug gestort gaat worden? Het antwoord van de reisorganisatie was “hier hebben wij geen controle op want de heffing komt van Israir”.
  Ik heb aan de dame die mij te woord stond gevraagd van “zeg nu eens eerlijk, hebben jullie ooit bij een verlaging van de olieprijzen de toeslag wel eens terug gegeven?’.
  Haar antwoord “Nee dat heb ik nog nooit meegemaakt”. Ik was heel erg blij met haar eerlijke antwoord, maar nu zie je wel hoe je een oor aangenaaid word door deze toeslagen.
  Nu heb ik de pech dat mijn vliegmaatschappij in Tel Aviv zit en geen kantoor in Nederland heeft, want anders had ik daar zeker nog een hartig woordje mee gewisseld.
  Is hier nu echt niets aan te doen?
  Als je zo’n toeslag weiger te betalen, gaat je reis dan echt niet door?

 15. P. Groot
  7-10-2008 20:13
  15

  Er zijn luchtvaartmaatschappijen die nu het brandstoftoeslag aan het verlagen zijn, maar aantal hanteren het oude, torenhoge bedrag … is toch raar? Ik blijf trouw aan KLM, die heeft duidelijke richtlijnen!

 16. W. van Lottum
  9-10-2008 18:19
  16

  Wij gaan in de herfstvakantie naar Turkije met Corendon en geboekt bij Gobest.
  We gaan met 16 personen in verband met een 40 jarig huwelijk.
  We hebben vorig jaar in december al geboekt en zijn 2 x geconfronteerd met een brandstof toeslag van in toaal 345 euro.
  Heb contact met het reisburo gehad en die schuiven het naar de vliegmaatschappij.
  Corendon bellen lukte al helemaal niet en op een mail reageren ze doodgewoon niet.
  Ook al is de olieprijs met meer dan een derde gezakt om de verhoging terug te draaien daar komen ze niet op.
  Ook daar zijn het zakkenvullers.

 17. john
  11-10-2008 10:00
  17

  Wij gaan in November naar Indonesie met Malaysia airlines via Fox.
  We hebben 3 mnd geleden een extra te betalen brandstoftoeslag van 133 euro p.p. moeten betalen.
  Ik ben benieuwd of deze toeslag nu weer terug betaald gaat worden nu de brandstof prijzen met meer als de helft zijn gezakt en op het niveau van verleden jaar staan.

 18. J.Rijsdijk
  12-10-2008 10:57
  18

  Wij gaan 31-10-2008 naar mexico. Kregen op 2-9 een mail dat we nog € 138.= p.p brandstoftoeslag moesten bij betalen. Op 9-9 wederom een mail dat het € 179.= p.p. was geworden. Gevraagd aan Summum om een brief van Iberia waarin zij dit doorberekenen Dit is nu een week geleden tot aan vandaag nog geen reactie ontvangen

 19. Nelly & Wil
  16-10-2008 20:34
  19

  Wij gaan 31-10-2008 naar Argentinie en hebben ook 2 maal een mail gekregen dat we in totaal 193 euro p/p brandstoftoeslag moeten bij betalen terwijl de brandstofprijzen met +/- 40 % zijn gezakt .Wij reizen met Summum en vliegen met Iberia zij kunnen of willen ons geen bewijs sturen dat dit doorberekend is door Iberia.
  Misschien toch iets voor Tros radar ?

 20. David
  17-11-2008 18:33
  20

  We hebben een reis geboekt via een reisbureau. Het is een reispakket van Oad en vliegen met Malaysian Airways.
  In de prijstabellen van de Oad gids staan de ticketprijzen vermeld met een verwijzing dat de er rekening moet worden gehouden met brandstoftoeslag a 266 euro pp.!!! (peildatum dec 2007/jan 2008)
  Tijdens het daadwerkelijk boeken van de reis dit najaar blijkt die toeslag na wat gevarieer 367 euro!!
  En mijn dochtertje van nog geen 2 jr betaalt hetzelfde!!
  Geen reductietarief dus zoals bij het normale tickettarief!!
  En dat terwijl de brandstofprijs volgens mij gedaald is?

  Zowieso is het in het wilde weg heffen van toeslagen niet te volgen en weet je als consument totaal niet waar ik aan toe ben met deze vage toeslagen. Valt een kind onder de 2 jr bijvoorbeeld onder het volwassene tarief?

  Dit onderwerp is onlangs wel op tv gekomen (trosradar) maar ik vind dat er toch te weinig aandacht/informatie is op bijvoorbeeld internet/ websites van Consumentenbond etc.
  Wie zet zich in voor de concument?

 21. anne
  4-01-2009 20:23
  21

  Ben aan het zoeken voor een rondreis diir Amerika. Wat mij opvalt dat er nog steeds enorme brandstoftoeslag wordt berekend. Mag dit wel????? Vooral Kras doet dat met honderde euro,s De brandstof prijzen zijn op het moment de laagste van de afgelopen 5 jaar!
  Is hier nu niets tegen te doen???

 22. ria
  8-01-2009 11:18
  22

  Wij zijn Juli 2008 17 dagen naar Thailand geweest, geboekt bij Kras. We hebben de aanbetaling gedaan in april , restant 6 weken voor vertrek. We hebben alleen bijna 600,00 euro betaald voor bran dstoftoeslag,verder geen rekeningen meer ontvangen van Kras. Dit wisten we van te voren, stond ook in de factuur. Wij vlogen met Royal Jordanian Airlines.

 23. Richard
  26-01-2009 15:39
  23

  Heeft iemand ook ervaringen met het kopen van vliegtickets rechtstreeks bij de vliegmaartschappij? Bijvoorbeeld; als ik mijn tickets voor Thailand rechtstreeks bij China Airlines koop en ik betaal de volledige factuur, kan ik dan later alsnog brandstoftoeslagen krijgen? Volgens mij is namelijk bij reisorganisaties het probleem dat ze de tickets (die wij met z’n alle als consument kopen) nog niet definitief kopen bij de vliegmaatschappijen, maar slechts stoelen reserveren. En dan ben je natuurlijk vatbaar voor geintjes zoals extra brandstoftoeslagen. Maar loop je ook dat gevaar als je rechtstreeks bij de vliegtuigmaatschappijen koopt? Dan zou je toch denken; deal=deal en er volgen geen brandstoftoeslagen?

  heeft iemand daar ervaringen mee? (of kopen via CheapTickets? Is volgens mij hetzelfde principe)

 24. KLM: brandstoftoeslag verder omhoog | Roel’s Weblog | Roel's Weblog
  17-02-2009 00:20
  24

  […] vermoeden dat de stijging van olieprijzen wordt aangegrepen voor verkapte prijsverhogingen (zie ook dit bericht uit 2005 over touroperators). Waarschijnlijk hebben KLM en andere maatschappijen het risico van […]

 25. Peter
  4-03-2009 15:29
  25

  Helaas hier ook verhaal over KRAS. Nadat ik 4 weken voor vertrek het verzoek had ontvangen het resterende bedrag van onze reis te betalen heb ik dat ogenblikkelijk gedaan.( via IDEAL)
  Van KRAS ontving ik daarna het bericht dat de resterende schuld “0”Euro was. Groot was mijn verbazing toen ik vier uur later de reservering wilde uitprinten en zag dat KRAS mij vroeg per direct 80 euro brandstoftoeslag (de olieprijs is sinds 2003 niet zo laag geweest) en 25 Euro belasting te betalen.
  Noch op de website, noch in hun folder werd deze toeslag vermeld. Sterker: in het lijstje “inclusief en exclusief”stond niets over belasting en zeker niet over brandstoftoeslag.
  Hoewel mijn eerdere ervaring met KRAS niet qua reis niet slecht was wordt dit onze laatste KRAS ervaring. Een organisatie die de prijs verhoogd ( drie uur nadat de klant het volledige bedrag heeft betaalt) zonder daarvan mededeling te doen aan de klant kan ik alleen maar afraden.

 26. Arthur
  22-10-2009 11:33
  26

  Ik overweeg een vakantie te boeken, echter blijf ik sceptisch tegenover de brandstoftoeslag staan. De brandstoftoeslag zou toch komen te vervallen?

 27. Floor
  15-07-2010 11:29
  27

  Ik begrijp uit alle reacties dat brandstoftoeslag na boeking heel gebruikelijk is. Maar aangezien de brandstofprijzen de laatse weken juist om laag gaan, begrijp ik niet dat mijn touroperator nu al kan stellen dat de prijzen van olie stijgen en dat ik daarom een toeslag moet betalen? Hoe weten ze nu al dat de prijzen bij mijn vertrek in oktober hoger zijn dan nu……

Een reactie toevoegen over Touroperators misbruiken brandstoftoeslag

ATP vakanties