vakantie informatie

Lawinegevaar in Alpen

Lawine Na zware sneeuwval in delen van Noord-Tirol in Oostenrijk is er sinds woensdag groot lawinegevaar. Ook in de Franse en Zwitserse Alpen bestaat de kans op lawines. Reisbijstandsorganisatie Touring vraagt alle wintersporters dan ook de richtlijnen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen en in geen geval buiten de pistes te gaan skieën of snowboarden.

“Door de hevige sneeuwval in het noorden van de Alpen en de relatief zachte temperaturen is de kans op lawines erg gestegen”, luidt het. In Tirol en Vorarlberg in Oostenrijk, in de Haute-Savoie, Savoie en Isère in Frankrijk en in Zwitserland is de kans op lawines erg groot op hoogtes boven 1.500 meter. Verwacht wordt dat het risico de volgende dagen zal afnemen.

Experts hadden de afgelopen weken al gewaarschuwd voor lawinegevaar, indien een grote hoeveelheid sneeuw op een nog niet bevroren ondergrond zou vallen. Daardoor bestaat er geen verbinding tussen de nieuwe sneeuw en de lawinevallen. De lawines kunnen makkelijk door de skiërs zelf teweeggebracht worden.

De plotse koude heeft zelfs in Zuid-Italië winterse taferelen opgeleverd. In de Italiaanse regio’s Calabrië, Molise en Sicilië is de eerste sneeuw gevallen. In een skioord in Calabrië, Lorica, is in totaal al 50 centimeter sneeuw gevallen. Ook in Campobasso, in de regio Molise, heeft het boven de 500 meter hevig gesneeuwd.

De toestand op de belangrijke verkeersaders is wel goed, al is een winteruitrusting noodzakelijk of verplicht in de bergen, luidt het.

Bron: Het Laatste Nieuws.be

Datum artikel: 5-01-2007 Algemeen



Zie ook:

Een reactie toevoegen over Lawinegevaar in Alpen

ATP vakanties