vakantie informatie

Kiruna, Zweden wordt thuisbasis van Virgin Galactic

Mocht je deze zomer in Noord Zweden komen, ga dan even langs bij het plaatsje Kiruna. Richard Branson heeft dit plaatsje uitgekozen als basis voor zijn Virgin Galactic commerciële ruimtevaart programma. Er wordt momenteel hard gewerkt om het fundament, onderzoek naar het weer en eventuele regelgeving in orde te maken. Branson hoopt in 2010 of 2011 te kunnen starten met zijn commerciële ruimte reizen.

Waarom heeft Virgin eigenlijk voor Kiruna, een plaatsje met 18.000 inwoners ver in het noorden van Zweden, gekozen? Mogelijk omdat Kiruna en goed geoliede marketing afdeling heeft. Spaceport Sweden, een samenwerking van verschillende bedrijven waaronder Esrange Space Center, het ICEHOTEL en het lokale vliegveld, hebben zich te doen gesteld om van Kiruna de Europese basis voor commerciële ruimte vluchten te maken.

Een van de pijlers van Kiruna is haar geweldige uitzicht op de Aurora Borealis (Noorderlicht), welke van dichtbij bekeken zou kunnen worden door de passagiers van de Virgin ruimte schepen, zoals de Virgin Galactic’s SpaceShipTwo.
Spaceport Sweden zegt dat Virgin Galactic slechts een van de vele mooie dingen aan Kiruna is. Zij verkopen Kiruna als full-service vakantie bestemming met een ruimte thema. Bij een bezoek aan Kiruna kan men zich vermaken met helikoptervluchten, het ruimte centrum of ritjes met een hondenslee. Daarnaast kan men een kamer boeken in het wereldberoemde ICEHOTEL, welke compleet gebouwd is van sneeuw en ijs.

Om het voor Virgin aantrekkelijk te maken om voor Kiruna te kiezen heeft de lokale overheid een aantal regels opgeschort waardoor het bedrijf in staat is om commerciële ruimte vluchten te maken. Omdat er al een ruimte centrum staat dat jaarlijks zo’n 3 tot 5 raketten de ruimte in schiet is een groot deel van de benodigde infrastructuur al aanwezig.

Inmiddels hebben al 250 mensen uit 30 verschillende landen een reservering gemaakt om mee te kunnen vliegen met een van de eerste ruimte vluchten van Virgin Galactic. 80 daarvan zijn inmiddels begonnen met de training. Het bedrijf heeft al voor 20 miljoen euro aan aanbetalingen ontvangen en heeft aangegeven dat zo’n 85.000 mensen interesse heeft getoond in een dergelijke vlucht naar de ruimte.
Als je nog ergens twee ton hebt liggen, kun je een reservering maken.

Datum artikel: 26-04-2008 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Kiruna, Zweden wordt thuisbasis van Virgin Galactic

ATP vakanties