vakantie informatie

Geen vrije inzage passagiersgevens VS

eu vlag De Europese Unie wil zelf de controle houden over welke privegegevens van vliegtuigpassagiers gedeeld worden met de Amerikanen. De EU-landen weigeren de Verenigde Staten toestemming te geven voor een systeem waarbij de Amerikanen vrijelijk kunnen putten uit Europese gegevensbestanden.

Dat blijkt uit het onderhandelingsmandaat dat de 27 EU-landen eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) en het huidige Duitse voorzitterschap van de EU hebben meegegeven. Doel van het delen van gegevens is het voorkomen van terroristische aanslagen.

De EU en de VS werden het vorig jaar oktober na moeizame onderhandelingen eens over een tijdelijk akkoord voor de uitwisseling van passagiersgegevens. Dat loopt echter in juli af. De EU wil een nieuw akkoord met een looptijd van zeven jaar.

Onder het tijdelijke akkoord geldt ook de afspraak dat de EU de gegevens levert, maar de Amerikanen willen naar een systeem waarbij zij gegevens zelf kunnen verzamelen. De EU wil daar dus niet aan.

Onder de nu geldende afspraken moeten Europese luchtvaartmaatschappijen tot 34 categoriƫn gegevens leveren aan de VS, waaronder adressen, telefoonnummers en creditcardgegevens van de reiziger. Frattini heeft vorige week in het Europees Parlement gezegd het aantal categoriƫn te willen terugbrengen tot negentien.

De EU wil de garantie van de Amerikanen dat zij net zo ruiterlijk zijn met het delen van gegevens als Europa in de toekomst een vergelijkbaar identificatiesysteem voor reizigers heeft opgezet. Ook wordt er in het mandaat specifiek gevraagd voor volledig eerbiediging van het recht op privacy bij het gebruik van de gegevens.

In de ogen van de Europese landen moet de uitwisseling van gegevens niet alleen tot doel hebben om terroristische aanslagen te voorkomen, maar moet het ook bijdragen aan de strijd tegen grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit.

Bron: Nu.nl

Datum artikel: 9-02-2007 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Geen vrije inzage passagiersgevens VS

ATP vakanties