vakantie informatie

Farechase, een nieuwe travelzoekmachine van Yahoo!

Yahoo farechaseYahoo! timmert aan de weg met een nieuwe vertikale zoekmachine: Farechase. Yahoo! heeft een aantal onderdelen van de ‘andere’ populaire travelzoekmachine Kayak.com genomen en het nog beter gemaakt. Momenteel is de zoekmachine (helaas) nog enkel voor de Amerikaanse markt, maar expansie naar bijvoorbeeld Europa zit er wel aan te komen. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Tot op heden zijn het de online reisagenten die de dienst uitmaakten op internet, bedrijven als D-reizen, Expedia, VakantieDiscounter kopen reizen en vluchten in bij touroperators zoals Tui en Oad en verkopen deze weer door op hun website. Hiervoor moeten de touroperators een flinke commissie betalen en is de klant ‘eigendom’ van de reisagent en niet van de touroperator. Door de prijsoorlog in de vakantiebranche zijn de marges dusdanig onder druk komen te staan dat veel reisbedrijven allerlei andere ‘kassakoopjes’ als verzekeringen en goedkope autohuur aan de klant proberen te verkopen om hiermee extra inkomsten te genereren.
Tegenwoordig hebben de touroperators allemaal prima website’s en zijn ze zelf steeds beter in staat om klanten naar hun site te trekken. Het liefst zouden ze de klanten allemaal direct op hun site willen hebben dan deze te bereiken via reisagenten, maar dat gaat niet over een nacht, de reisagenten zijn nu gewoon nog te machtig. Met de komst van vertikale zoekmachine’s zoals die van Yahoo! en straks die van Google (ja, die komt er ook aan) kan het tij voor de reisagenten wel eens gaan keren. Touroperators zullen steeds minder geneigd zijn om hun handel via reisagenten aan te bieden omdat een bezoeker via de vertikale zoekmachine’s toch wel direct op zijn site komt en die klant dus ‘eigendom’ is van de touroperator, met alle commerciĆ«le voordelen van dien.
Toch blijft er nog wel markt over voor de reisagenten, voornamelijk voor reizigers die hulp nodig hebben bij hun beslissing of van speciale pakketvoordelen willen genieten.

Datum artikel: 28-04-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Farechase, een nieuwe travelzoekmachine van Yahoo!

ATP vakanties