vakantie informatie

Europese zwarte lijst vanaf voorjaar 2006

zwarte lijstDe Europese zwarte lijst van onveilige luchtvaartmaatschappijen kan rond maart of april ingaan. Dat bleek dinsdagavond in het Europees Parlement. Bijna alle partijen zijn het eens met een voorstel van de Europese Commissie, waarover woensdag een stemming plaatsvindt. De Europese zwarte lijst vervangt de huidige vliegverboden in afzonderlijke EU-landen.
Alle burgers kunnen de lijst raadplegen. “Voor de passagiers wordt het nu een stuk duidelijker”, zegt Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). “Het kan niet meer gebeuren dat bijvoorbeeld Nederland Onur Air weigert, maar BelgiĆ« die toch toelaat”.

Brussel en de EU-landen beslissen in nauwe samenwerking of een bedrijf op de lijst komt. Daarvoor komen Europese criteria. Als een maatschappij op de lijst belandt, hebben passagiers recht op hun geld terug of een vergelijkbare ticket van een andere maatschappij.
De verkeersministers van EU-landen moeten 5 december nog instemmen met het voorstel van de Europese Commissie. Minister Peijs (Verkeer) toonde zich tot dusver steeds voorstander van een Europese zwarte lijst in de luchtvaart.

Nederland heeft zelf momenteel geen dergelijke lijst. Wel is er een vliegverbod voor Phuket Air, een Thaise maatschappij. Verder houdt Nederland verscherpt toezicht op toestellen van enkele bedrijven, onder meer Onur Air. Deze Turkse maatschappij kreeg enige maanden geleden wel een vliegverbod in Nederland. Frankrijk en Belgiƫ hebben al wel een uitgebreide lijst van bedrijven die daar niet mogen landen.

Uit: Nu.nl

Datum artikel: 16-11-2005 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Europese zwarte lijst vanaf voorjaar 2006

ATP vakanties