vakantie informatie

EU voorstel voor inclusief prijzen vliegticket

euro Europese vliegtuigmaatschappijen moeten bij de reclame voor vluchten steeds alle toeslagen, heffingen en belastingen gaan vermelden. De Europese Commissie stelt dat dinsdag voor aan de EU-landen en het Europees Parlement, op initiatief van Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer).

Barrot wil met zijn plan consumenten verder helpen, nadat liberalisering al heeft gezorgd voor een flink groter aantal routes en fors goedkopere tickets.

Het voorstel, dat over enkele jaren in werking kan treden, gaat verder dan een ander EU-besluit, dat vanaf december 2007 slechts vermelding van bepaalde belastingen verplicht.

Het nieuwe voorstel zou een oplossing zijn voor Nederland. Hier zijn momenteel geen regels op het vermelden van toeslagen en belastingen bij vliegtickets. Wel zijn er in de branche al jaren gesprekken gaande. De vereniging van reisbureaus ANVR streeft met andere organisaties naar een gedragscode die in april 2007 moet ingaan.

Recent zorgde Transavia nog voor ophef. De maatschappij maakte reclame voor ‘tickets voor 1 euro’, maar liet tientallen euro’s aan heffingen en belastingen onvermeld. Transavia haalde zich hiermee de woede op de hals van de Consumentenbond en de politiek.

Het Brusselse voorstel wil tegelijk een einde maken aan prijsverschillen tussen landen. Sommige maatschappijen rekenen voor precies dezelfde tickets hogere prijzen in bijvoorbeeld Nederland dan in België. De Europese Commissie heeft hier veel klachten over gekregen.

Het voorstel van Europees Commissaris Barrot behandelt tegelijk nog enkele formaliteiten. Zo mag voortaan alleen de Europese Commissie nog onderhandelen met niet-Europese maatschappijen over landingsrechten voor vluchten tussen Europese steden.

Bron: Nu.nl

Datum artikel: 18-07-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over EU voorstel voor inclusief prijzen vliegticket

ATP vakanties