vakantie informatie

Doden door explosies in Dahab Egypte

dahab bombingEen drietal explosies in de Egyptische badplaats Dahab aan de Golf van Akaba heeft veel slachtoffers gemaakt. De Arabische nieuwszender Al Jazeera spreekt van 22 doden en 150 gewonden. Een bron van het Franse persbureau AFP binnen de politie spreekt vooralsnog van tien doden en negentig gewonden.

Een van de ontploffingen zou zich volgens de televisie zender, die zich op de reddingsdiensten baseert, hebben voorgedaan bij een hotel. De hotels zitten in verband met de feestdag Sham el-Nassim vol.

Bewoners van de badplaats verklaarden tegen het persbureau Reuters dat ze lichaamsdelen en puin hebben zien liggen op de straten. “Er komt rook uit het gebied en mensen rennen alle kanten op”, aldus ooggetuigen. De ontploffingen deden zich rond kwart over zeven lokale tijd voor. Andere bewoners spraken van een ontploffing in een toeristenrestaurant.

In juli 2005 kwamen bij aanslagen in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh 66 mensen om het leven. In de toeristenoorden Taba en twee kleinere kustplaatsjes vielen in oktober 2004 34 doden door terreuraanslagen.

Bron: Nu.nl

Update

Cnn.com

Google maps: Dahab

Al-Jazeera meldt : “The blasts, which were 30-40 metres apart, hit in the Majra al Sail area at about 7.15pm (1715 GMT). One reportedly hit the Mashrabiya hotel.”

Update

Nu.nl heeft met Tui gesproken:

In de Egyptische badplaats Dahab bevinden zich maandag zeker dertig Nederlanders. Dat liet S. van der Heijden, voorzitter van de Raad van Bestuur van reisorganisatie TUI Nederland weten. Of zij betrokken zijn bij de explosies, is nog niet bekend.

TUI probeert binnen een aantal uren alle Nederlanders in Dahab te lokaliseren. Daarvoor zijn extra reisleiders uit andere regio’s van Egypte ingezet. Ook heeft de reisorganisatie een crisisteam geformuleerd.

Dinsdag vertrekken wederom dertig mensen naar Dahab voor een vakantie. Zij kunnen als ze zich melden, gratis annuleren of omboeken. De mensen die nu in Dahab zijn, kunnen dinsdag terugvliegen naar Nederland als zij dat willen.

Update

Het Laatste nieuws:

Volgens de Egyptische tv heeft het merendeel van de slachtoffers de Egyptische nationaliteit, maar er zouden ook minstens vier buitenlandse slachtoffers zijn gevallen.

Update

De dertig Nederlanders die met reisorganisatie TUI naar de Egyptische plaats Dahab waren gereisd, zijn veilig en ongedeerd. Ruim anderhalf uur na de eerste melding van de explosies in de badplaats zijn de vakantiegangers door het bedrijf getraceerd. Dat liet S. van der Heijden, voorzitter van de Raad van Bestuur van reisorganisatie TUI Nederland weten.

Volgens de reisorganisatie zaten de Nederlanders niet in de buurt van de explosies. Volgens Van der Heijden waren er zelfs toeristen bij die niets van de explosies gemerkt hadden, totdat de familie belde of de hostess langskwam.

Vooralsnog hebben zes mensen aangegeven terug te willen naar Nederland. Volgens Van der Heijden leert de ervaring dat die keuze nog kan veranderen. Degenen die terug willen, kunnen morgen al met het vliegtuig naar Nederland.

Van der Heijden verwacht dat in Dahab meer Nederlanders aanwezig zijn. Normaliter heeft TUI tussen de 30 en 50 procent van de reizigers. Over de aantallen Nederlanders die verder in de Egyptische badplaats zijn, is nog niets bekend.

Al-Jazeera:

Reports say two explosions took place in a tourist bazaar area in the center of the city. Another blast apparently targeted a hotel in the city.

Datum artikel: 24-04-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Doden door explosies in Dahab Egypte

ATP vakanties