vakantie informatie

Calamiteitenfonds wil reizen naar risicogebieden kunnen annuleren

calamiteitenfonds 01 Het Calamiteitenfonds wil reizen naar risicogebieden kunnen annuleren. Vorig jaar betaalde het fonds twee miljoen euro uit aan reizigers die in een orkaan terechtkwamen.

Dat bedrag is ‘buitenproportioneel’, vindt het fonds. Mensen zijn zich te weinig bewust van de risico’s die kleven aan het reizen naar sommige gebieden, zoals de Cariben tijdens het orkaanseizoen. Dat stelt de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR). Zij wil zich daarom het recht voorbehouden om reizen naar dit type risicogebieden te annuleren. Tot op heden ligt die verantwoordelijkheid bij de reisbureaus, maar nadat vorig jaar honderden reizigers schade opliepen bij orkanen in de Cariben, Mexico en op de Dominicaanse Republiek, wil de SCR zelf de mogelijkheid hebben in te grijpen.

„Mensen gaan onvoorbereid op reis. Iedereen kan tegenwoordig een vlucht naar Mexico betalen, met alle gevolgen van dien”, stelt de woordvoerder van het Calamiteitenfonds. „De kans dat je in september in Mexico wel in een orkaan terechtkomt, is groter dan dat je er niet in terechtkomt. Wij stellen daarom een dekkingsbeperking voor. Als een orkaan zich aan het ontwikkelen is, willen wij kunnen zeggen: het risico om daarnaartoe te reizen is wat ons betreft te groot. Daarbij zullen we altijd een groter gebied moeten aanwijzen dan waar de orkaan zich manifesteert. Simpelweg omdat de gang van een orkaan nooit 100 procent te voorspellen is.”

Het Calamiteitenfonds keert uit bij natuurrampen en onvoorziene problemen op reis. Iedereen die een reis boekt, betaalt een vast bedrag van 2,50 euro aan de SCR. „Aan die bedragen gaan wij niet morrelen. Dus niet: wie naar de andere kant van de wereld reist betaalt meer dan iemand die in Frankrijk blijft. We willen geen fonds worden dat de paraplu ophoudt als de zon schijnt en hem inklapt zodra het gaat regenen. Een beetje risico mag er best zijn.” Orkaangebieden zijn vooralsnog de enige bestemmingen waarvoor de SCR annuleringen wil kunnen uitvoeren.

Uit de online Trouw

Datum artikel: 29-08-2006 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over Calamiteitenfonds wil reizen naar risicogebieden kunnen annuleren

ATP vakanties