vakantie informatie

1 April, start code reisaanbiedingen

anvr 01De Code Reisaanbiedingen, mede samengesteld op initiatief van reisbrancheorganisatie ANVR, treedt vanaf maandag 1 april in werking. Zoals inmiddels ook de Consumentenbond heeft geconstateerd, hebben de bij de ANVR aangesloten reisondernemingen hun brochures, websites, posters, advertenties, etc. aangepast aan deze nieuwe afspraken.

Op een enkeling na is de invoering een succes te noemen. Bij een aantal reisondernemingen was zelfs een stijging in de conversie waarneembaar door de toegenomen duidelijkheid in de prijzen.

De Code, met name gericht op pakketreizen en vliegtickets, verplicht àlle op de Nederlandse markt opererende aanbieders van reis-, recreatie-, vervoer- en verblijfsdiensten, dus ook niet-brancheverenigingsleden, de op het moment van publicatie onvermijdbare bijkomende kosten op te nemen in de vermelde reissommen. Hiermee wordt voorkomen dat de vakantieboeker onverwacht en onaangenaam wordt verrast door eventueel misleidende aanbiedingen. Onder ‘onvermijdbare bijkomende kosten’ vallen bijvoorbeeld wel (brandstof)toeslagen, luchthavenbelastingen, (veiligheids)heffingen, verplichte maaltijden en excursies, maar niet bemiddelingskosten, omdat deze afhankelijk zijn van het gebruikte boekingskanaal, of ook niet kosten die afhankelijk zijn van de groepsgrootte. Uiteraard zijn ook extra’s die de consument zelf aan de aanbieding toevoegt niet inbegrepen in de prijs.

De Reclame Code Commissie toetst de aan haar voorgelegde overtredingen aan de op de code gebaseerde reclamecode, terwijl de Consumentenbond kan over
gaan tot het publiekelijk aan de kaak stellen van eventuele overtreders. De Consumentenautoriteit zal toezicht houden op de naleving van de Code door reisondernemingen.

Datum artikel: 30-03-2007 AlgemeenZie ook:

Een reactie toevoegen over 1 April, start code reisaanbiedingen

ATP vakanties