vakantie informatie

Air Berlin onder druk

logoairberlinDe op een na grootste Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin staat financieel onder grote druk. De activiteiten breidt de na Easy Jet en Ryanair derde goedkope vlieger steeds verder uit, ook vanuit Amsterdam. Maar beleggers hebben kennelijk weinig vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit de uitgestelde beursgang.

Air Berlin had ingezet op een prijs per aandeel tussen € 15 en € 17.50. Maar investeerders hadden daar minder interesse voor dan verwacht. Zij hebben twijfel of de groei van de afgelopen jaren wordt voortgezet. Zij menen, dat Air Berlin minder profitabel is dan de concurrenten Easy Jet en Ryanair. Vorig jaar al werd een verlies gemaakt van € 119 miljoen.

Voor de tot 11 mei uitgestelde beursgang kosten de aandelen met
€ 11,50 tot € 14 twintig procent minder. Bovendien worden er 15% minder aangeboden dan de geplande 50 miljoen. Daardoor is de opbrengst € 616 miljoen in plaats van het geplande minimum van € 750 miljoen, ervan uitgaande dat de tweede aanloop naar de beurs wel gelukt. Air Berlin houdt daaraan zelf € 284 miljoen over ipv de verwachte € 400 miljoen. De rest is voor de oude aandeelhouders en aflossing van kredieten.
Met de eigen opbrengst wil Air Berlin verdere uitbreiding van de activiteiten financieren. Daaronder ook de al bestelde 60 nieuwe Airbussen. Voor dat alles is nu dus minder geld ter beschikking. Waardoor de twijfel van investeerders nog verder is gegroeid. De Commerzbank als belangrijkste financier had voor dit jaar een winst van € 51 miljoen voorspeld. Andere financiële analisten menen echter, dat men al blij mag zijn als het bij een licht verlies van € 0,2 blijft. Na een blik in de boeken heeft TUI intussen van een voorgenomen deelname afgezien.

Datum artikel: 9-05-2006 Air BerlinZie ook:

Een reactie toevoegen over Air Berlin onder druk

ATP vakanties